2009-07-28

Öppet brev till kommunstyrelsen från Getingarna

...som jag givetvis gärna publicerar här också:

Kommunen sviker Hisingen

Sedan kommunstyrelsens budget för 2010 fastställdes står det klart att renovering av Rambergsvallen på nytt har skjutits på framtiden. I klarspråk betyder detta att Hisingen inte får någon ny arena inom överskådlig tid.

För tre år sedan var politikerna ense om att Rambergsvallen var i behov av upprustning till allsvensk standard. Till dags dato har ingenting hänt frånsett fortsatt slitage på en uttjänt arena.Under tiden har samma ledande politiker varit med om att driva igenom beslut och genomföra byggnation av nya, hutlöst dyra Gamla Ullevi, men också Frölunda Campus och en bandyarena på Heden.Hur kommer det sig att kommunen sviker Hisingen? Är det överhuvudtaget förenligt med kommunens uppdrag att på ett så tydligt sätt styra konkurrensen till fördel för några och förfördela någon annan?

De senaste åren har det spenderats mer kommunala medel på Krokängsplan och Sälöfjordsplan på Hisingen än vad som belastats Rambergsvallens underhållsbudget.

Rambergsvallen har under flera år endast ansetts tjänlig som elitarena under dispens från Svenska Fotbollsförbundet. Den har förfallit till följd av uteblivet underhåll och är idag en hopplöst omodern arena. Att dispens överhuvudtaget beviljats är en följd av ett flertal åtgärder så som kameraövervakning, elljus, kiosker och resultattavla direkt bekostade av arenans största hyresgäst, BK Häcken.

Ett talande exempel som belyser kontrasterna i kommunens förhållningssätt är när det uppdagas att arenabygget inne i stan drar över budget med drygt 150 miljoner, då tvingas BK Häcken själva till större delen finansiera en kostsam plantäckning på Rambergsvallen för att uppfylla fotbollsförbundets krav. Hur kan man behandlas så olika?

Faktum är att kostnaden för upprustning av Rambergsvallen till allsvensk standard är mindre än vad Gothia Cup genererar i skatteinkomster till stat och kommun per år. Indirekt har BK Häcken varit med och finansierat bygget av Gamla Ullevi, men själv får man hålla tillgodo med ett uttjänt stålskelett.Vari ligger rättvisan?

Att genomföra en renovering av Rambergsvallen utan att tära på kommunens kassa är fullt realistiskt. Marken kring arenan är attraktiv för exploatering och byggföretag kan få lov att bygga bostäder på tomten i utbyte mot en modern allsvensk arena.Liknande idéer har presenterats som konkreta förslag för kommunen men mötts med kalla handen.Vem behöver en spark i arslet för att få ändan ur vagnen?

Vi kräver att kommunen ställer till rätta den snedvridna konkurrens man genom brist på handlingskraft skapat mellan elitfotbollsklubbarna i Göteborg.En ny arena till Hisingen nu!

Robin Carlander
Ordförande
Supporterklubben Getingarna

Inga kommentarer: